Serija Shun Premier Tim Mälzer je bila posebej prilagojena potrebam in zahtevam profesionalnih kuharjev. V tej vrhunski seriji se visokokakovostne lastnosti materiala dobro znane serije Shun Classic združujejo z povsem novo in odločno celotno podobo. Rezilo je razdeljeno na tri različne teksture:
Hrbtna stran rezila do sredine je kladivčena, da se ustvari površina, imenovana Tsuchime. Sledi ji fin mat damasten vzorec, značilen za Shun. Rezilo je zaključeno s visoko poliranim rezilom za natančno rezanje. Natančno obdelano rezilo je združeno z ročajem iz srednje rjavega, žlebljenega pakkawooda. Posebej trdno in vzdržljivo jedro rezila zagotavlja neverjetno ostrino in dolgotrajno rezalno sposobnost.
 
 Tip: Santoku
 Serija: Shun Premier Tim Mälzer
 Številka izdelka: TDM-1706
 Rezilo: Dolžina 20 cm
 Ročaj: Dolžina 12,5 cm
 Material ročaja: Pakka les, srednje rjav
 Teža: 216 g
 Proizvodnja: Ročno izdelano na japonskem
 Trdota po Rockwellu: 61 (±1) HRC
 
 
 
 SPECIFIKACIJE IN INFORMACIJE
HRC
 Testi trdote po Rockwellovi lestvici C, ki se uporabljajo za posebej trde materiale. Vrednost trdote po
 Rockwellu izhaja iz globine, ki jo preizkušani predmet doseže med prodiranjem v preskusni material
 (diamant, kot najtrši material, služi kot referenčna vrednost s 100 HRC).
 
 PAKKAWOOD
 Se ne nanaša na določeno vrsto lesa, temveč na splošen izraz za impregnirane slojevite lesene furnirje,
 vezane z visokokakovostnimi smolami, ki zagotavljajo stabilnost ročaja in zagotavljajo trajno vzdržljivost
 pred vlago in organskimi materiali.
 
 VG2 steel 58 (±1) HRC
 Japonsko jeklo, ki ga odlikuje visoka prožnost in elastičnost. Zahvaljujoč visoki vsebnosti kroma je to
 rezilno jeklo posebej odporno proti obrabi in koroziji.
 
 VG10 steel 61 (±1) HRC
 Klasično japonsko visoko zmogljivo jeklo z odličnimi lastnostmi, ki so mu podelili vzdevek "zlato jeklo".
 Je nerjaveče jeklo rezila najvišje kakovosti z visoko vsebnostjo ogljika. To mu omogoča še posebej dobro
 kaljenje v nasprotju z drugimi nerjavnimi jekli. Poleg tega se VG 10 ponaša s posebno dobrim 
 zadrževanjem robov.
 
 1K6 steel 57 (±1) HRC
 Na novo razvito jeklo. Rezila, izdelana iz tega materiala, so zaradi visoke vsebnosti kroma še posebej
 odporna proti koroziji. To je zelo čista vrsta nerjavečega jekla. Njegova večja vsebnost ogljika zagotavlja
 boljši oprijem robov.
 
 OBLIKA
 
 
 SANTOKU, tri vrline/koristi
 Tradicionalna japonska oblika noža.
 Ime "tri prednosti" izhaja iz njegove vsestranskosti za rezanje rib, mesa in zelenjave.
 
 
 USUBA, rezalnik zelenjave
 Oblika rezila Usuba je tradicionalni japonski nož za zelenjavo, zato se uporablja predvsem za ta namen. Kljub sekiri podobni obliki ni primeren za sekanje kosti.
 
 
 YANAGIBA, listič vrbovega lista
 Yanagiba je tradicionalni japonski nož za rezanje. Zaradi vitkega, enostranskega, votlo brušenega in razmeroma dolgega rezila je nož primeren predvsem za zelo tanke reze. Nož zagotavlja spreten in posebej čist, gladek rez. Takšni rezi so še posebej pomembni pri pripravi sušija. Dolžina in oblika rezila omogočata dolgo, vlečno rezanje.
 
 
 DEBA, štrleče rezilo
 Deba se v japonski kuhinji uporablja kot tradicionalna sekira. Trden, težek nož ima močno, široko rezilo in en sam rezalni rob. Sprednji del rezila se uporablja predvsem za filetiranje rib. Zadnji del rezila je močnejši in se med drugim uporablja za rezanje majhnih piščančjih in ribjih kosti.
 
 BRUŠENJE
 Brusni kamen je treba pred uporabo popolnoma namočiti v vodi za približno 10 minut. Pazite, da bo med brušenjem na površini kamna vedno viden rahel vodni sloj. S tem zagotovite, da je rob noža dovolj ohlajen.
 
 REZILA BRUŠENA NA OBEH STRANEH
 
 a. Brusni kamen po dolžini položite pred seboj na delovno površino. Nož postavite predse z robom proti sebi pod kotom 45° glede na brusni kamen in ga dvignite pod 
 kotom brusa 15° glede na brusni kamen.
 
 b. Začnite brusiti na konici rezila. Rahlo pritisnite, da med brusom in rezilom ne bo vrzeli.
 
 c. Nož z rahlim pritiskom potisnite stran od sebe nad brus in ga nato brez pritiska povlecite nazaj k sebi čez brus. Nadaljujte tako, konice prstov premikajte proti
 ročaju, medtem ko vlečete nož proti sebi in tako premikate nož proti ročaju, dokler ne nabrusite celotnega roba. Ta postopek brušenja ponovite glede na stanje noža.
 Izkušnje kažejo, da je za to potrebnih vsaj pet prehodov.
 
 d. Obrnite nož in ponovite postopek brušenja z enakim številom ponovitev.
 
 e. Nož in brusni kamen temeljito sperite s čisto vodo.
 
 
 REZILA BRUŠENA NA ENI STRANI
 
 a. Brusni kamen po dolžini položite pred seboj na delovno površino. Nož držite pred seboj z robom proti sebi pod kotom 45° glede na brus in ga z nabrušeno stranjo 
 postavite v spodnji del brusa.
 
 
 b. Začnite brusiti na konici rezila. S konicami prstov rahlo pritisnite na rob, da med brusom in rezilom ne bo vrzeli. Kot brušenja izhaja iz prvotnega brušenja in ga ne 
 smete spreminjati, če je to mogoče.
 
 c. Nož z rahlim pritiskom potisnite stran od sebe nad brus in ga nato brez pritiska povlecite nazaj k sebi čez brus. Nadaljujte tako, konice prstov premikajte proti
 ročaju, medtem ko vlečete nož proti sebi in tako premikate nož proti ročaju, dokler ne nabrusite celotnega roba. Ta postopek brušenja ponavljajte glede na 
 stanje noža, dokler ne začutite majhnega grebena*. Izkušnje kažejo, da je za to potrebnih vsaj pet prehodov.
 *Greben je izjemno fina plast kovine, ki nastane med postopkom brušenja na strani, obrnjeni stran od brusa.
 
 
 
 d. Obrnite nož in zdaj položite votlo stran rezila ravno na brusni kamen. Z rahlim pritiskom potisnite nož čez brusni kamen, dokler roba ne boste več čutili. Lahko pa  
 odstranite rob z najlonsko krtačo ali časopisom.
 
 e. Nož in brusni kamen temeljito sperite s čisto vodo.
 
 
 BRUSNI KAMNI KAI
 
 
 UPORABA
 Poskrbite, da vsi noži z naravnimi lesenimi ročaji ne bodo predolgo v vodi. Ročaj občasno naoljite z malo nevtralnega rastlinskega olja ali olja kamelije.
 
 Priporočljivo je tudi, da nože občasno strokovno nabrusite, da popravite znake obrabe na rezalnem robu in zagotovite trajno ostrino.
 
 Zaradi visoke stopnje trdote naših nožev so brusilna jekla popolnoma neprimerna. Od tradicionalnega brusa do popolnega električnega sistema, 
 naša ponudba ponuja pravo orodje za vsak naš nož.
 
 Pri shranjevanju nožev pazite, da rezilo ne pride v stik z drugimi kovinskimi predmeti. Na ta način se je mogoče izogniti pogostim vzrokom poškodb in madežev.
 
 Najboljši način za shranjevanje nožev je v bloku za nože, v lesenem vložku za predal, na lesenem magnetnem stojalu za nože ali v predalu s ščitnikom 
 za rezilo ali tulcem.
 
 Pred prvo uporabo nože sperite v vroči vodi. Po vsaki uporabi poskrbite, da nože nemudoma operete (z blagim detergentom) in osušite z mehko krpo. 
 Zlasti kisla živila je treba takoj po uporabi sprati.
 
 Zaradi lastne varnosti nož vedno obrišite stran od telesa in rezila s krpo ali brisačo.
 
 Noži v nobenem primeru ne sodijo v pomivalni stroj. Nože vedno pomivajte ročno, da zaščitite material in ohranite dolgotrajno ostrino.
 
 Priporočamo, da režete na lesenih ali plastičnih deskah za rezanje. Steklo, kamen in granit niso primerni kot rezalne površine, saj lahko trajno poškodujejo 
 občutljiva rezila nožev.
 
 Rezila načeloma niso primerna za rezanje kosti, vključno z ribjimi kostmi ali zamrznjeno hrano.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 






